3 MIMAR | 3 ARCHITECTS

  Ludwig Mies van der Rohe
 Ludwig Mies van der Rohe kısaca Ludwig Mies (27 Mart 1886, Aachen - 17 Ağustos 1969), Alman mimar ve tasarımcı.1929'da Mies, en ünlü projelerinden birine imza attı. Uluslararası Barcelona sergisindeki Alman Pavyonu (Barcelona Pavillion), 1938'de yıkıldı ve daha sonra 1986'da yeniden inşa edildi. Kolonlarla desteklenen düz bir çatıya sahip olan pavyonun iç duvarları cam ve mermerden yapılmıştır ve bu duvarlar yapıyı
desteklemedikleri için hareketedebilirler. Mies'in diğer tasarımlarında da gözlenen "boşluk, hacim, uzay"  kavramı bu pavyonda da belirgindir.Mies'in yaklaşık 200 projesi bulunmaktadır.

  Tadao Ando
 Tadao Ando (d. 13 Eylül 1941, Osaka), Mimarlık eğitimi almamış olmasına rağmen 20. ve 21. yüzyılın en önemli mimarlarından biri olmuştur.Daha çok beton, su, cam, peyzaj ve günışığı ile yaptığı kompozisyonlar Japon minimalizmini, Avrupa ve Amerika'da ortaya çıkmış olan modern mimariyle bir araya getirerek uluslararası modern mimarlığa yeni bir boyut kazandırmıştır.Tadao Ando, 1995'de mimarlığın Nobeli sayılabilecek Pritzker Mimarlık Ödülü'nün sahibi olmuştur. Bunun yanı sıra sayısız farklı ödül ve en son UIA 2005 altın madalyasının sahibi olmuştur.

  Peter Zumthor
  Zumthor 1943 yılında, bir mobilyacının oğlu olarak Basel'da dünyaya geldi. 1963-67 yılları arasında  Basel " Kunstgewerbeschule"den (Uygulamalı Sanat Okulu) ve ardından ABD'de Pratt İnstitute'da tasarım ve mimarlık eğitimi aldı. 1968'de İsviçre Graubünden Kantonu'nda yapı ve plaplanlama danışmanı olarak Koruma Kurulun'a girdi. 1978'den itibaren Zürih Üniversitesi'nde koruma ve vernaküler mimarlık üzerine dersler vermeye başlayan Zumthor, 1988'den bu yana SCI-Arc, TU Münih, Harverd Üniversitesi ve İtalya-İsviçre Üniversitesi Mimarlık Akademisi'nde çeşitli dönemlerde konuk profesör olarak bulundu. Tasarımlarının çoğu İsviçrede olmasına rağmen, Almanya, Avusturya, Hollanda, İngiltere, İspanya, Norveç, Finlandiya ve Amerika'da da projeler gerçekleştirdi. Kariyeri boyunca Carlsberg Mimarlık Ödülü(1998), Mies van der Rohe Ödülü(1999), Pritzker Mimarlık Ödülü(20099 gibi pek çok ödül kazanan Zumthor, İsviçre'nin Haldenstenin kasabasında yer alan ofisinde Mimarlık çalışmalarını  sürdürüyor.
  Zumthor geçtiğimiz Eylül ayında 2013 RIBA Kraliyet Altın Madalyası'nı (Royal Gold Medal) kazanan isim oldu. Mimar, ödülünü 6 Şubat 2013 tarihinde, Londra'da gerçekleştirilecek törende , Kraliçe'nin elinden alacak.
 RIBA (Royal İnstitute of British Architects) tarafından her yıl verilen bu ödül için mimarlar yaşamları boyunca ortaya koydukları işlerle değerlendiriliyor. Bu yıl, Angela Brady başkankığında Peter Clegg, Yvonne Farrel, Professor Adrian Forty, Niall McLaughlin ve Sarah Wigglesworth'ten oluşan RIBA Onur Komitesi'nin yaptığı değerlendirme ile Zumthor finale kalan altı ad arasından seçildi.
 Geçmişte çok seyrek verilen, ancak, son yıllarda yıllık bir periyoda bağlanmış gözüken RIBA Altın Madalyası'nın geçtiğimiz yıllardaki sahipleri ise şu önemli adlardır: Le Corbusier (1953), Frank Gehry (2000), Archigram (2002), Frei Otto (2005), Toyo Ito (2006), Herzog and de Mouren (2007), Edward (Ted) Cullinan (2008), Alvaro Siza (2009), I. M. Pei (2010), David Chipperfield (2011) ve Herman Hertzberger (2012). 
   Mimarın önemli işleri arasında; Roma dönemi arkeolojik kalıntıları için barınak, Chur, Graubünden, İsviçr (1986); St Benedict Şapeli, Sumvitg, İsviçre (1988), Gugalun Evi, Versam, İsviçre (1994); Vals Termal Kaplıcalar, Vals, İsviçre (1996), Bregenz Sanat Müzesi, Bregenz, Vorarlberg, Avusturya (1997); Kolumba Sanat Müzesi, Köln, Almanya (2007); Steilneset Cadı Mahkemeleri Kurbanlaı için anıt, Finnmark, Norveç (2011); Serpentine  Galleri Pavyonu, Londra, İngiltere (2011) sayılabilir.


   
  
   PROJELERI:
Ludwig Mies van der Rohe;
Barcelona, Dünya sergi 1929, Alman bina (Rekonstruktion)
  Barselona, ​​İspanya'da 1929.yildaki  Uluslararası Fuarinda , Alman Pavyonu, Ludwig Mies Van Der Rohe tarafından tasarlandi. Bu bina, serginin Alman bölümünün resmi açılış için kullanılmıştır.Yapısal sistemi- çelik çerçeve'yle  cam ve cilalı taştır.Bu bir sergi pavyonu olarak planlanmış olduğundan, sadece geçici olarak amaçlanmıştır. Bina 1930 yılında yıkıldı. Ancak, bir grup İspanyol mimarlari, siyah-beyaz fotoğraflar ve orijinal planları sayesinde, 1983 ve 1986 yılları arasında kalıcı pavyonu yeniden insaa ettiler.
Farnsworth House  Ozel tasarlanmis masadir sandalyesiyle, Mies van der Rohe’nin Amerika için yaptığı çalışmalarının ünlülerinden olan Farnsworth Evi, geniş iç mekanı ve kolonsuz geçtiği boşluğu ile özel örneklerinden sayılmaktadır.

1951′de tamamlanan modern mimarlığın önemli örneklerinden olan ve şaşılası şekilde tümüyle cam olan bu yapısı 1. Nötralize edilmiş serbest mekan arayışı; 2. Taşıyıcı iskeletin ve yüzeyin (döşeme, duvar) eklem ve ifade sorunları; 3. Demir konstrüksyonun teknik çözümler ; gibi 3 ana probleme deginmistir.   Yapı Dr Edith Farnswort için inşa edilmiştir. İşi alan ünlü mimar Ludwig Mies van der Rohe, bu tasarımı Şikago’nun güneybatısında hafta sonu dinlenme evi olarak tasarlamistir. Mies’in dikdörtgen prizması biçimindeki bu yapısı Fox Nehri’nin yerleşime ayrılmış üç bölgesine bakmaktadır.(http://www.mimdap.org/'tan alintidir)
Farnsworth House kat planı

Tugendhat House  
Tugendhat Evi ,olağanüstü bir kent manzarası ile, geniş  vadiye bakan bir siteyi kaplar.Ev Grete ve Fritz Tugendhat için büyük ve lüks villa olarak tasarlanmıştır. Bu, Avrupa'da inşa edilen son büyük ev oldu.Mies kamu ve özel cepheler içine evi ön ve arkaya  bölerek aşırı  kaçan eğim ile uğraşmıştır.Sokağa bakan bina, tek katlı, ancak bahçe tarafında iki katı var.Evin dokoru Mies'in en şık tasarilariyla (ör: Brno,Tugendhat sandalyeleri, X kahve masasi)donatildi.   Tadao Ando;  Modern Art Museum of Fort Worth   Japon mimar Tadao Ando’nun beş pavyondan oluşan yapısı büyük bir göletin üzerinde yer alıyor. Göletin yansıtıcı özelliğini kullanarak muhteşem bir ışık oyunu yaratan Ando, binanın çatısını da dümdüz tasarlamış. Dış cephe yüksek cam panellerle kaplanmıştir. Bu sayede hem dış cephede yansıma artmış hem de iç mekâna gün ışığı bolca girebilmiş. Özellikle geceleri, müzenin pavyonları beş devasa fener gibi görünüyor. The Church of the Light     Tadao Ando imzalı mimari eserlerlerden biri de,the Church of the Light,ışığı onun beton yapılarından olduğu gibi içeri aktarmak, eşit yeni mekansal algıları tanımlamak ve oluşturmak ,hangi yoldan doğa ve mimari arasında baglantiyi kurabilmek gibi,felsefi çerçeveyi kucaklar.1999 yılında tamamladı  Water Temple   Su Tapınağı, Japon kültürüne yeni bir mimarlik katkısını saglamaktadir. Daha geleneksel bir bina yerine, Japon tapınak mimarisinin ,asırlık geleneğe köklü bir değişiklik temsil eden bir duyusal deneyimdir.
Su Tapınağı inşasi kısmen güçlü bir kimliğe sahip olan bir tepelik alanın ortasında, Hompukuji, Awajishima Adası'nın kuzey kesiminde küçük bir kasabada yükselir. Ziyaretçinin bakışı başlarken ,duyusal deneyim başlar; çalılar ve ağaçlar arasında havuzu , uzun bir beyaz çakıl yolu, koruyucu çimentopürüzsüz yüzey... Şaşırtıcı, nilüfer havuzu, aslında inşa edilmiş tapınak çatısı olup, ziyaretçilerin iki havuzu kesen bir merdivenden inerek Tapinaga ulaşmasi içindir.
Peter Zumthor; 
Spittelhof Estate
Swiss Sound Box
Swiss Sound Box
 

Kunsthaus Bregenz

Kunsthuauns Bregenz,   Avusturya Federal Devleti'nin başkentinde , uluslararası çağdaş sanatlari  arasında sergiler sunar. Vorarlberg Eyaleti tarafından yaptırılan ve İsviçreli mimar Peter Zumthor tarafından tasarlnip,1990-1997 yillar arasinda için inşa edilmiştir.Cam ve çelik, doku ve mekansal bileşimi olup binanın içi beton taş kütlesinden oluşur.Dışarıdan bakıldığında bina bir lamba gibi görünüyor. Bina gökyüzünün değişen ışıklarini emer.Gölün sis, ışık ve renk yansıtan vizyonuyla, gün ışığı ve hava durumundan ,bakış  açısına göre ,kendi iç yaşamından bir ima verir.

—Peter Zumthor

Kunsthaus Bregenz- İsviçreli mimar Peter Zumthor(2009 Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi ve 1998 yılında Mies van der Rohe Avrupa Mimarlık Ödülü sahibi) tarafından tasarlanmıştır. Dünya çapında önemli modern sanat galerilerinden biri olarak, mimari minimalizminin güzel bir örneğidir. Dış formu heybetli ve mekansal konseptli bina, müze olarak tasarlandı.

 


    

Therme Vals

 
    Bölgesinde yaygın olarak bulunan kuvarsit malzemesi bu inşaatta yaygın olarak kullanıldı. Adeta mağara hissini veren bu yeni ek yapıların hotel kompleksine kıyasla daha eski olduğu izlenimi verilmesi bu tasarimın en önemli özelliklerinden birisidir.
   Her birisi yaklaşık 5 metre yüksekliğinde olan ve adeta masa şeklinde olan bu kaplamalar betonarme çatı iskeleti üzerine yerleştirildi. Kaplıcanın dış cephesinde taş malzemeden oluşan ve her birisi 1 metre uzunluğunda 60.000 adet cephe kaplaması yer alıyor. Bu cephe sistemi rastgele yerleştirilmiş gibi görünse de aslında her üç kaplama malzemesinin yüksekliği her zaman 15 cm, bu sebepten cephede çeşitlilik yaratırken aynı zamanda belli bir form da sağlandı. Bruder-Klaus-Kapelle
Muhtemelen kilisenin en ilginç yönlerini  biri 112 ağaç gövdelerinden yapılmış bir wigwam(kizilderili cadiri) inşaat yöntemleri bulunur. Tüm 24 katmanların somut bıraktığı ve kömürleşmiş ahşap çerçeve bir kararmış oyuk boşluğunu duvarların arkasında bırakarak ateşe verildi.  
                                                                                                                

Popular Posts