Bir Uygulama Projesinin Kelimelerine Dair

Vaziyet planı: konum planı

Betonarme perde duvar: bir iskeletli yapıda düşey ve yatay yükleri taşıyan betonarme duvar

Kum: bazı kültelerin ve en çok silisli kültelerin ufalanmasından oluşan ve deniz kıyısı, çay yatağı gibi yerlerde pek bulunan, ufak ve sert tanecikler. Yapıda kullanılacak kum silisli olmalı, içinde toprak, kil ve örgensel maddeler bulunmamalıdır. Harçlarda ocak veya dere kumu kullanılır. Zemine veya temellere deniz kumu döşenebilir. Kumda kabul edilebilecek en çok mil miktarı hacim olarak %5'tir. Kum kullanılacağı işlere göre elekten geçirilir ve gerekirse tuzsuz, temiz su ile yıkanır.  

Çakıl: ırmak ve deniz kıyılarında, suyun çalkalayıp yuvarlaklaştırdığı ufak taş. Yapıda kullanılacak çakıl silisli olmalı ve içinde toprak,kil ve örgensel parçalar bulunmamalıdır. Betonarmede kullanılacak çakıl taneleri 30 mm çapındadelikleri bbulunan elekten geçecek büyüklükte olmalıdır. Adi betonda 70 mm çapında delikleri olan elekten geçen çakıl kullanılabilir. Denizden elde edilen çakıl yıkanmadan ancak dolgu, tahkim ve süzme (filtre) işlerinde kullanılabilir. 

XPS ısı yalıtımı:Homojen hücre yapısına sahip, ısı yalıtımı yapmak amacıyla üretilen ve kullanılan köpük malzemelerdir. XPS'in hammaddesi olan polistren, ekstrüzyon işlemi ile hat boyunca istenilen kalınlıkta çekilir. Sürekli bilgisayar kontrolünde yapılan bu üretim sayesinde homojen balpeteği görünümünde, kararlı bir hücre yapısı elde edilir. Hücreler bütün yüzlerinden birbirine bağlıdır. Hava hücrelerin içine hapsedilmiştir. Hareketsiz kuru hava ile; bilinen en mükemmel ısı yalıtımı sağlanmaktadır. 

Epoksi: Yapıların çevresel etkilere karşı dayanıklı hale getirilmesi her zaman yapı sektörünün en önemli tartışma ve araştırma konularından biri olmuştur. Epoksi yüzey kaplamaları, her türlü kara ve deniz yapısında, doğanın (rüzgar..., fırtına, dalga, ısıl değişimler, donma-çözünme, kirlenme, kimyasal etkiler, vs.) ve sanayinin (mekanik, fiziksel ve kimyasal) en kötü koşullarına karşı yapı yüzeylerini (iç ve dış) estetik malzemelerle kaplayarak korumak için geliştirilen teknolojik yapı malzemesi grubudur.Epoksi Bunların yanı sıra, üstün yapışma özelliği, mekanik ve fiziksel dayanımlarından dolayı değişik yapıdaki inşaat malzemelerini birbirine yapıştırmak ve tutturmak için de kullanılan epoksi malzemeler bulunmaktadır.
Su bazlı boya: akrilik esaslı yapıları ile bünyelerinde yoğunlukla su ihtiva eden ve kururken de bünyelerindeki suyun buharlaşması ile kuruyan, sağlık açısından zararlı olmayan ürünlerdir. Bu anlamda sentetik esaslı boyalara göre üstünlük sağlarlar. Sentetik esaslı boyalar kururken bünyelerindeki kimyasalları dışarı verdikleri için sağlık açısından zararlı olabilmektedirler. Su bazlı boyalar, yağlı boyalara oranla daha fazla kullanım ömrüne sahiptirler. Su bazlı boyalar, yağlı boyalara nazaran kullanım süresince parlaklıklarını daha az kaybederler. Su bazlı boyalar zamanla birden fazla kat haline geldiklerinde de çatlama gibi bir problem oluşturmazlar. Su bazlı boyalar daha kısa sürede kurudukları için kullanım alanlarının daha çabuk kullanıma açılmasına olanak tanırlar. Yağlı boyalarla yapılan boyama işlemlerinde, uygulamadan sonra ortalama bir hafta kokusunun geçmesi beklenmektedir. Su bazlı boyalar, yağlı boyalara göre hem boyacı ve hem de mekan sahipleri açısından çok daha sağlıklı ve kullanışlıdır.
Doğrama: Bir yapının kapı, pencere, yerli dolap gibi parçaları. Dograma sözcüğü daha çok pencere ve kapılar için kullanılmaktadır. Pencere ve kapı doğramaları ahşap. maden ya da plastikten yapılmakta olup; yapıldıkları gerece göre ahşap dograma, madeni (metal) doğrama (demir doğrama, alüminyum doğrama), plastik doğrama şeklinde adlandırılırlar.

Şaft: binalarda elektrik tesisatı, sıhhi tesisat, mekanik tesisat vs.'nin yer aldığı boşluk

Dekorasyon: yapıların içinde veya dışında uygulanan bezeme işi

Jeneratör: Herhangi bir enerji türünü elektrik enerjisine çeviren makina

Dökme demir: İçinde yüzde ikiden yüzde altıya kadar karbon bulunan bir demir-karbon alaşımı

Lineer yer süzgeci (aco):

Betonarme: içine uygun şekilde çelik donatı yerleştirilmiş beton

Su izolasyonu: su yalıtım, su geçirimsizlik

Galvanize:ergimiş çinkoya batırılarak, yani sıcak daldırma yöntemiyle ya da elektrolitik yoldan çinko ile kaplanmış (demir)

Çelik lama:uzun, ensiz, yassı, dikdörtgen kesitli çelik; silme-lama demiri

Bazalt kaplama: feldispat asıllı, çok yoğun ve yüksek dayanımlı, az çok koyu renkte bir yanardağ kültesi

Weber 20 katkılı:Harç ve beton karışımındaki çimento ve kum ile reaksiyona girerek kapiler boşluk ve gözenekleri doldurarak su geçirimsizliği arttıranve işlenebilirlik özelliklerini iyileştiren sıvı katkı

Menfez:girecek veya geçecek yer

Parapet: teras köprü gibi yerlerde yapılan korkuluk, çelen

PatinatoMermer, granit, karo veya beton yüzeylerin makineye takılan özel aşındırıcı fırçalar ile eskitilmiş bir doku kazanıncaya kadar aşındırılmasına Fırçalama veya Patinato denir. Bu işlem sonucu yüzeydeki taşın doğal dokusu ve gözenekleri ortaya çıkarılmış olur. Yüzey antik bir görüntüye kavuşur ve aynı zamanda yüzeyde yumuşak bir doku oluşur.

Yumuşatılmış taş:

Aderans: yapı öğelerinin, çimento ya da tutkal gibi kimyasal ya da mekanik bir bağlayıcı ile birbirine yapışması. Yapıda ahşap parçalar tutkalla, tuğlalar, taşlar harçla; betonarme çeliğide çimento ile olan aderansı dolayısıyla betona bağlanır.

Tesisat: belli bir işin sağlanmasına yardım eden alet ve araçların uygun yerlere birbirine bağlı olarak döşenmesi veya döşenen bu araçların topu

Jeotekstil:İnsan yapısı bir proje, yapı veya sistemin bir parçası olarak temel elemanı, zemin, kaya ve toprakla veya geoteknik mühendisliği ile ilgili herhangi bir malzeme ile kullanılan geçirimli tekstil ürünüdür. Yan Ürünler ise yine ASTM’de, geotekstil tanımına uymayan fakat geotekstil yerine ya da geotekstille beraber kullanılan ağ, ızgara, tabaka, şerit, hücre vs. şeklinde diğer malzemeler olarak tanımlanmıştır

Drenaj: herhangi bir yerdeki suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalardır. İnşaat, madencilik ve tarım sektöründe uygulamaları mevcuttur.

Seramik: bir veya birden fazla metalin, metal olmayan element ile birleşmesi ve sinterlenmesi sonucu oluşan inorganik bileşik.

Metal mesh: metal örgü

Walk-in-closet:büyük gömme dolap, geniş gömme dolap, büyük yüklük

Cam köpüğü: Cam Köpüğü atık camın geri dönüşümünden imal edilen, oldukça sert, basınca dayanıklı, kırılgan, su ve buharı geçirmeyen, sürtünmeyle toz halinde aşınabilen yanmaz bir malzemedir. %90-95 oranında gözenekli bir malzemedir. Levha, pano veya boru şeklinde üretilmektedirler. Piyasada 40 – 160 mm. kalınlılarda satılır. Haşere, küf vs. organizmaları barındırmaz. Taşyününden daha maliyetlidir.
Hangi tür yalıtımlarda kullanılır: Isı yalıtımı, tesisat yalıtımı , ses, yangın.

Laminat Parke:Yapay reçine çözeltisi emdirilmiş kağıtların üst üste konularak ,sıcak preslerde basınç altında sıkıştırılması ile elde edilen malzemeye laminat denir.

Saten boya: Saten Boya , sentetik boya grubundan olan ve tiner ile inceltilebilen yarı mat tam silinebilir ve parlak kullanışlı ve estetik bir boya türüdür.Her türlü iç mekanlarda sayısız renk seçeneğiyle kullanılabilir.Saten boya yapabilmemiz için duvarların daha önceden alçı sıva ve saten alçı çekilip düzleştirilmiş olması ( prüzsüz olması ) gerekmektedir.Saten alçı çekilmemiş duvarlara saten boya yapılmaz !

Harpuşta: Genellikle duvar yada çatı parapeti üst kısımlarında kullanılan üzerinde su ve karın birikmemesi için birtarafa yada ortadan iki tarafa eğimli olan, damlalık çıkıntılı elemanlardır.

Sıkıştırılmış toprak: Sıkıştırılmış toprak yapı tekniği, belirli oranlarda toprak, su ve bir miktar çimento karışımlarının sıkıştırılması ile tamamen yerinde inşa edilen ekolojik bir yapı yöntemidir. Bu teknik, antik bilgiyi modern teknoloji ve yapım teknikleri ile bütünleştirerek, minimum enerji kullanımı sağlayan, doğal kaynakları verimli kullanan, insanlara düşük maliyetli, sürdürülebilir konutlarda yaşama imkanı sunan, iklim, kültür ve mimari mirasa saygı duyan, sağlıklı ve kalıcı yapıların oluşturulmasını sağlar.

Profilit: Profilit Malatya ilinin Pütürge ilçesinde çıkan bir madendir.
Profilitin kullanım alanları Seramik sanayi, Porselen sanayi, Boya sanayi, Çimento sanayi, Lastik sanayi, Yapıştırı sanayi ve bir çok sanayide kullanılmaktadır.
 Profilitin kullanıldığı ürünlerde ısı ve ses yalıtımı, sağlamlık, yanmazlık ve bir çok özellik sağlamaktadır.

Thermowood: Ahşabın yüksek derecede ısı (185°C ve 212 °C) ve su buharıyla termal modifiye edilmesi işlemidir. Bu işlem; ahşabın cins, kalınlık ve başlangıç rutubeti gibi bazı değişkenler dikkate alınarak, 48-96 saatleri arasında uygulanmaktadır.

Karkas: esas iskelet,taşıyıcı kısım

Thermowood cephe kaplama :

Kutu profil  konstruksiyon:

Kompozit kaplama:

 Sac trapez döşeme:

Alçıpan asma tavan: mevcut betonarme, çelik konstrüksiyon veya ahşap tavan iskeleti altında mekanik ve elektrik imalatlara montaj boşluğu sağlayan sisteme verilen ortak isim.

Harpuştu:

Alçıpanel: Duvarda ve tavanda düzgünlük sağlamak amacıyla iç mekânlarda kullanılan, alçı ve diğer katkı maddeleriyle sıkıştırılmış levha, alçıpan

Drenaj çakılı:

Nebati toprak:

Mucur: Asfalt yol yapımında kullanılan küçük çakılla

Hazne: oluk ile yağmur borusunun arasına yerleştirilen ve bir çeşit huni görevi yapan çinko tekne, sandık.
Lineer led:

Tesviye betonu: düzleme betonu

Grobeton: düşük dozlu demirsiz beton; kababeton 
 
Dekoratif şap:

Self levelling: kendiliğinden yüzeylenen beton

Kızıl sedir: minderli ve yastıklı kerevet

Tabi zemin:

CFP (fixed window):

 Felt: keçe ile kaplama

 Insulation: yalıtım, izolasyon


Popular Posts