TED' den bir konuşma | Failed Architecture


Failed architecture Michiel van Iersel at TEDxRheinMain

   Merhaba,
   Burada  olmaktan mutluluk duyuyorum. Benim konuşmam kentsel arızaları, mimari arızaları araştıran, uluslararası araştırma platformu olan, arızalı mimarlık hakkında olacaktır... Şu ana kadar Avrupanın değişik yerlerinde, üzerınde güzel yorum yapılabılecek yapıları araştırdık.Bunlara merakımız ve takıntılığımız sebep olmuştur. Mimarlık herkesi kapsayan bir sorumluluğu olduğu için siyasiler, mimarlık tarihçileri ya da iktisatçıların ilgisini çekmiştir.
 Bugün sizinle kendi düşüncemi paylaşacağım. Artık bu problemler mimarları aştı.
 Tarihten bugüne çok şey değişegelmiştir.
 Arızalı mimarlık yeni çıkmış bir terim değildir. Tarihten bugüne arızalı mimarlık olagelmiştir. Ör; Babil, London ...  Louis Sullivan, Le Corbusier, Buckminster Fuller gibileri gelene dek ortaçağda mimarlar yerine teknisyenler, mühendisler ... bu işlerle uğraşmışlar.




  Daha sonra onlar inşaatın, tasarımın tam merkezinde yer aldılar. Mesela Le Corbusier Paris'in iç kısmını planlamada, mimari tasarımında önemli röl oynamıştır. Le Corbusier büyük katlı binaları tasarladı ama bu mantık hiç bir zaman doğru dürüst açıklanamadı. Buna rağmen bu anlayışla hala şehirler kurmaktayız. Örneği şu an bulunduğumuz işte bu şehir .....



















Popular Posts